top of page

Ik wil mijn biologische familie  ZOEKEN 

Ben je benieuwd naar je biologische familie? Wie ze zijn, of je op hen lijkt, hoe het met hen gaat? Het is normaal als je meer wil weten over je geboortefamilie, maar ook als je dit niet wil. Voor elke geadopteerde is dit anders. Sommige geadopteerden gaan op zoek. Andere geadopteerden zijn wel geïnteresseerd, maar gaan niet op zoek. Nog anderen hebben geen behoefte aan meer informatie. Je bepaalt zelf waar je precies wanneer aan toe bent. Wil jij graag meer weten?

HOE   begin ik eraan?

logo afstammingscentrum.png

Afstammingscentrum

Het Afstammingscentrum is hét aanspreek- en oriëntatiepunt als je vragen hebt over je eigen afstamming. Elke geadopteerde met vragen over de eigen afstamming is er welkom.

 

Je kan bij het Afstammingscentrum terecht om je adoptiedossier in te kijken, om zoekvragen of zoekplannen te bespreken, als je wil zoeken via DNA, als je wil dat zij tussenpersoon zijn in het contact met je eerste familie ...

 

De medewerkers bieden je praktische begeleiding en psychosociale ondersteuning bij zoektochten naar (informatie over) genetische verwanten. Ze maken je wegwijs in de mogelijkheden. Dit is gratis

Door de hoeveelheid vragen die het Afstammingscentrum krijgt, werken ze momenteel met een wachtlijst, maar laat dat je niet tegenhouden om contact op te nemen via: 

info@afstammingscentrum.be

09  277 04 43 (alle weekdagen tussen 14u-16u)

Hoe begin ik eraan?

Binnenlands geadopteerd

Als binnenlands geadopteerde kan je, naast het Afstammingscentrum, terecht bij de binnenlandse adoptiedienst AdoptiehuisAls je via een erkende dienst geadopteerd bent, beschikken zij hoogstwaarschijnlijk over je dossier en informatie over je geboortefamilie.

 

De medewerkers van Adoptiehuis hebben veel ervaring in het begeleiden van geadopteerden, adoptiegezinnen én biologische families. Zij bieden emotionele steun en zijn tussenpersoon wanneer één van deze partijen informatie of contact wil. Hierbij houden ze rekening met de wensen van elke partij. Iedereen wordt met zorg en respect behandeld.

 

Als je je geboortefamilie wil contacteren of ontmoeten, dan nodigt een medewerker van Adoptiehuis je uit voor een (of meerdere) gesprek(ken). Ze bespreken je verwachtingen, beantwoorden je vragen, leggen uit wat ze voor jou kunnen doen en betekenen ... Dit is gratisAls jullie beslissen om verder te gaan en de mogelijkheden zijn er, contacteert Adoptiehuis je biologische familie. De medewerker bespreekt je vraag met je biologische familie en gaat na wat hun verwachtingen en wensen zijn.

Enkel als je geboortefamilie instemt, vindt er een contact of ontmoeting plaats. Iedereen moet er zich dus goed bij voelen. Het omgekeerde geldt uiteraard ook: als je familie contact wenst, maar jij wil dat liever niet, dan zal het niet gebeuren. Dit bericht wordt dan met veel zorg overgebracht aan je familie.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan gaat de medewerker na hoe sterk je in je schoenen staat. Een contact brengt heel wat teweeg en men wil met jou bekijken in hoeverre je hiervoor emotioneel klaar bent.

Geboren onder 'sous X?' Ook als je niet via een erkende dienst geadopteerd bent of sous X geboren bent in Frankrijk, ben je welkom bij Adoptiehuis. Via het Zoekregister, een deelwerking van Adoptiehuis, helpen ze geadopteerden en eerste ouders bij het zoeken naar familie. Ook op binnenlandsgeadopteerd.be, een vrijwilligersorganisatie voor binnenlands geadopteerd en Sous X, vind je tools om te zoeken.

HKM Logo def.jpg

Bulgarije, Colombia, Gambia, Ghana, Guinea, Hongarije, Kazachstan, Kenia, Polen, Portugal, Oeganda, Verenigde Staten

logo fiac.png

Bulgarije, Chili, Colombia, Ethiopië, Filipijnen, Honduras, India, Thailand, Zuid-Afrika

ROH_LOGO.JPG

Burkina Faso, China, Ethiopië, Haïti, India, Marokko, Sri Lanka, Togo, Vietnam​

Buitenlands geadopteerd

Als je buitenlands geadopteerd bent, kan je beginnen met het inkijken van je adoptiedossier. Er zijn meerdere plaatsen waar dit kan. Je kiest zelf wat bij jou past:

 • via je adoptieouder(s)

 • bij de adoptiedienst die jouw adoptie bemiddelde

 • in het Afstammingscentrum

 • bij het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) als je minstens 12 jaar bent. Hiervoor moet je eerst een aanvraag indienen. Zodra het VCA jouw adoptiedossier heeft, nodigen ze je uit. Als er geen adoptiedossier is of informatie zeer beperkt is, dan bekijkt het VCA op basis van de beschikbare info wat er wel mogelijk is. 

Ben je benieuwd hoe je adoptie verliep of heb je zoekvragen? Naast het Afstammingscentrum, kan je terecht bij de drie buitenlandse adoptiediensten FIAC-Horizon, Het Kleine Mirakel en Ray of Hope. De adoptiediensten hebben een eigen rootswerking. Ze kennen de wetgeving en procedures van de herkomstlanden en hebben vaak lokale contactpersonen. Een medewerker nodigt je uit voor een persoonlijk gesprek om je dossier door te nemen, vragen te beantwoorden, zoekmogelijkheden te bespreken ... Dit is gratis.

 

Zoeken is niet in alle landen evident door hun wetgeving inzake herkomst en zoeken. De adoptiedienst zal je binnen de wettelijke opties zo goed mogelijk proberen helpen. Ook als jouw herkomstland niet vermeld staat bij een adoptiedienst, aarzel niet om hen of het Afstammingscentrum te contacteren.

Ga je je dossier inkijken? Je mag altijd iemand meebrengen om je te ondersteunen. Dit wordt sterk aangeraden. Als je minderjarig bent, is het zelfs verplicht om een meerderjarige vertrouwenspersoon mee te nemen.

 

Dit kan een ouder of familielid zijn, maar ook een nazorgmedewerker van Steunpunt Adoptie. De medewerkers van Steunpunt Adoptie bieden gratis psychosociale ondersteuning. Je kan er ook terecht voor nazorg in groep en lotgenotencontact via de vrijwilligerswerking voor en door geadopteerden, a-Buddy.

Adoptiediensten landen

De naam van mijn biologische moeder was nooit een geheim, maar blijkbaar wou ik daar in de lagere school niets van weten. Daardoor werd ik me pas aan het begin van het middelbaar bewust van haar naam. Rond die periode begon ik mij vragen te stellen.

 

Omdat ik vragen stelde, polste mijn mama bij de adoptiedienst die mijn adoptie bemiddeld had (ondertussen bestaat deze adoptiedienst niet meer). Ze kwam terug met vier woordjes over mijn buikmama: twee uiterlijke kenmerken en twee kenmerken gelinkt aan haar interesses. Die vier woordjes schreven we op een post-it en die post-it hing lang boven mijn bed.

Lees het volledige verhaal van Dries, buddy bij a-Buddy

GEADOPTEERDE DRIES

Getuigenis S1

 

Zoekorganisaties

Naast het Afstammingscentrum, de adoptiediensten en het VCA zijn er nog organisaties of personen die geadopteerden praktisch ondersteunen in de zoektocht naar biologische familieleden. Vaak zijn deze organisaties opgericht door geadopteerden (soms ook adoptieouders) en hebben zij andere of alternatieve zoekmogelijkheden. Handige contacten vind je in de nuttige links.


Elke zoekorganisatie heeft een eigen werkwijze, contactpersonen, waarden en insteek. Vooraleer je beslist om samen te werken, is het nuttig om verduidelijking te vragen rond onderstaande zaken. Het is belangrijk dat je op voorhand weet wat je wel en niet mag verwachten van die partij.
 

 • Over welke ondersteuning en begeleiding gaat het? 

 • Op welke manier wordt er (niet) gezocht?

 • Welke kosten zijn er verbonden aan de zoektocht?

 • Wat is de wetgeving rond zoeken en vinden in mijn herkomstland?

 • Breng ik mijn eerste familie in moeilijkheden door te zoeken?

 • Waar of met wie worden mijn gegevens gedeeld?

 • Is er emotionele ondersteuning beschikbaar voor mij en mijn geboortefamilie?

 • Hoe, wanneer en door wie word ik op de hoogte gehouden?

Zoeken en (niet) vinden is een zeer emotioneel proces. Ongeacht wie jou praktische ondersteuning biedt in je zoektocht, kan je op eender welk moment terecht bij het Afstammingscentrum, Steunpunt Adoptie of de adoptiediensten voor emotionele ondersteuning.

Met wie kan je erover praten?

Nood aan een
luisterend oor? 
Via a-Buddy kan je
gratis en anoniem chatten
met een andere 
geadopteerde of een vaste buddy aanvragen!

Zoeken via DNA-databanken?

 
Zoeken via DNA-databanken?

Afstammingscentrum

 

Voor een zoektocht via DNA-onderzoek kan je terecht bij het Afstammingscentrum. 

 

Het Afstammingscentrum heeft een eigen Belgische DNA-databank en werkt hiervoor samen met het Centrum Menselijke Erfelijkheid Leuven. De databank bestaat enkel uit personen die een DNA-test lieten afnemen door het Afstammingscentrum, bijvoorbeeld een binnenlands geadopteerde en een binnenlandse geboortevader. In de databank zoekt men enkel naar verwantschappen tussen ouders en kinderen (niet tussen broers en zussen).  

Er bestaan ook andere, grote internationale DNA-databanken. De databank van het Afstammingscentrum mag daar volgens de wet niet aan gekoppeld worden, maar het Afstammingscentrum kan je wel helpen bij de interpretatie van die resultaten. Al gebruikte je dus een andere DNA-databank, je kan bij het Afstammingscentrum terecht voor DNA-zoekvragen.

Internationale DNA-databanken

 

Via internationale DNA-databanken kan je (inter)nationaal zoeken naar familieleden. Vaak kan je er ook meer te weten komen over je erfelijke aanleg voor bepaalde kenmerken of ziektes.

 

Zoeken via DNA-databanken levert géén garantie dat je familieleden zal vinden. Naarmate meer mensen zich laten testen, stijgt de kans op vinden wel. Vooral in de Verenigde Staten zijn deze databanken populair, maar ook in Europa en andere werelddelen doen steeds meer mensen een DNA-test. In sommige landen zijn commerciële DNA-tests dan weer verboden.

Hoe kom je in een internationale DNA-databank terecht?

Hiervoor moet je online een DNA-kit bestellen. Er zijn verschillende buitenlandse bedrijven waarbij dit mogelijk is. Ze hebben elk hun eigen DNA-databank. Door een staaltje speeksel of wangslijmvlies terug te sturen, brengen ze je DNA in kaart.

 

Eens je in hun databank staat, vergelijken ze je DNA met dat van andere personen in dezelfde databank. Ze gaan na met wie je DNA deelt. De lijst met verwante personen raadpleeg je online, enkele weken nadat je de DNA-test terugstuurde.

 

Er worden altijd verwanten gevonden. Dit zijn personen met wie je een voorouder deelt. De kans bestaat dat je een naast familielid vindt (zoals een ouder of broer), maar heel vaak gaat het om heel verre verwanten (zoals een verre achterneef) met wie je maar een héél klein stukje DNA deelt. De vermoedelijke familierelatie staat vermeld. Van nieuwe matches word je op de hoogte gehouden.

 

Eens je in een DNA-databank staat, kan je wachten op een close match. Of je gaat actief met je DNA aan de slag: matches contacteren, stamboomonderzoek verrichten, in archieven duiken ... 

 

Via het platform kan je verwanten een bericht sturen. Het omgekeerde geldt ook: personen die verwant zijn aan jou worden op de hoogte gebracht en kunnen je contacteren. Je kan deze functie afzetten, maar dan zie jij je matches ook niet meer ... Check de privacyinstellingen van de DNA-databank waarmee je werkt.

 

TIP: In vele gevallen kan je je ruwe DNA-data gratis uploaden naar andere internationale databanken. Je staat dan in meerdere DNA-databanken, zonder dat je een nieuwe test moest aankopen.

Overweeg je of zo’n internationale DNA-databank iets voor jou is? 

 

De medewerkers van het Afstammingscentrum kunnen je hierin begeleiden. Er zijn ook nadelen aan verbonden: wat gebeurt er bijvoorbeeld nog met je DNA? Op de website van Fiom vind je veel informatie terug over de verschillende commerciële DNA-databanken die er zijn, de kosten, de werkwijzen, wat er gebeurt met je privacy … Op die manier kan je een geïnformeerde beslissing nemen en weet je waaraan je begint!

GEADOPTEERDE ANNICK

Met Adoptie Schakel, onze vrijwilligersorganisatie voor geadopteerden en adoptieouders, hebben we een DNA-infoavond georganiseerd. De geïnteresseerde geadopteerden konden daarna een DNA-test doen.

 

De resultaten waren goed voor mij. Ik heb mijn biologische familie in mijn herkomstland gevonden en het bleek zelfs dat ik een achterneef heb in Nederland. Ik heb achteraf wel een 1-op-1 bloedtest laten doen om zeker te zijn van de resultaten.

Lees het volledige verhaal van Annick,

buddy bij a-Buddy

Online zoeken?

 

ONLINE  zoeken?

Internet en sociale media bieden veel mogelijkheden om te zoeken naar een familielid als je een (deeltje van de) naam hebt. Als dit familielid online aanwezig is, vind je hem of haar misschien via een search op Google, Facebook, Instagram, LinkedIn …

 

Ben je van plan om iemand online te zoeken? Doe het niet alleen! Dit kan heel wat gevoelens en complexiteiten teweegbrengen. 

 

Praat erover met je adoptieouder(s), een vriend of vriendin, andere geadopteerden ... Je kan ook steeds terecht bij het Afstammingscentrum, de adoptiediensten en het Steunpunt Adoptie voor gratis ondersteuning. Vond je online al een familielid en weet je niet wat je nu moet doen? Ook dan is het belangrijk dat je er niet alleen mee blijft zitten!

 

Sta ook stil bij wat anderen over jou online terugvinden. Al contacteer je je familielid niet, op vele netwerksites zal je verschijnen in de vriendensuggesties van iemand wiens profiel je regelmatig bekijkt. En of je nu gewild of ongewild op diens radar verschijnt, het is leuker om zelf controle te hebben over wat iemand wanneer over jou te weten komt, toch?

Tips om online privacy te beschermen

Tips om je online privacy te beschermen

Google

jezelf

om te checken welke informatie erover jezelf te vinden is

Maak een apart

e-mailadres aan

of een apart profiel om personen te zoeken en contacteren 

Controleer je privacyinstellingen

zodat enkel datgene zichtbaar is waarvan je wil dat het gezien wordt (tip: gebruik hiervoor de 'weergave als' functie op Facebook)

Gebruik een bijnaam

als user name

Verwijder

foto's of info

waarvan je niet wil dat ze gezien worden

Verwijder accounts

die je niet meer gebruikt

Voeg geen personen toe

op sociale media die je niet persoonlijk kent

Meer tips?

Die lees je op Ik beslis!

Getuigenis S

GEADOPTEERDE CHRIS

Nadat we waren uitgekomen op de naam van mijn biologische moeder, vroeg mijn adoptiemama mij of ik hier verder iets mee wilde doen en hoe ik me erbij voelde. Ik antwoordde dat ik langs de ene kant eerlijk gezegd wel benieuwd was, maar dat het langs de andere kant nog steeds veel was om te verwerken. Daarom vroeg ze me naar mijn toestemming om verder te zoeken en beloofde dat ze me op de hoogte zou houden. Zo heeft ze via internet (en vooral op Facebook) gezocht tot ze op het profiel van een persoon uitkwam die mogelijk mijn biologische mama kon zijn. Toen ze mij dit vertelde, werd ik stil. Was dit het moment dat heel mijn leven zou veranderen?

Lees het volledige verhaal van Chris, buddy bij a-Buddy

Zoeken maar niet vinden?

Zoeken maar 

NIET VINDEN?

Bij de zoektocht naar je biologische familie hangt veel af van het herkomstland en de beschikbare informatie.

 

Misschien weet je niet waar te beginnen, omdat je bijna geen informatie hebt. Of je bent al heel lang op zoek, maar er is geen resultaat. Of je hebt je eerste familie gevonden, maar ze willen geen contact. Er zijn ontbrekende puzzelstukken, onbeantwoorde vragen en je weet niet wat je hiermee moet doen.

Als je nood hebt aan emotionele ondersteuning, ben je meer dan welkom bij a-Buddy, de medewerkers van Steunpunt Adoptie, Afstammingscentrum of de medewerkers van de adoptiediensten Adoptiehuis, FIAC-Horizon, Het Kleine Mirakel en Ray of Hope. Ze bieden gratis individuele begeleiding aan. Ook kan het deugd doen om je hart te luchten bij vrienden of andere personen die je vertrouwt. Bij wie kan jij terecht?

LEESTIP: Verhalenbundel 'Gezocht en (niet) gevonden'

Naar mijn mama vroeg ik ook. Leefde ze nog of niet? Daarop wou hij geen antwoord geven. Ik vond dat raar. Als ze dood is, kan je dat toch zeggen? Dan weet ik het en stopt het daar. Door zijn stilzwijgen vermoed ik dat ze nog leeft, maar hij wou dat niet bevestigen. 

Lees het volledige verhaal van Annick,

buddy bij a-Buddy

GEADOPTEERDE ANNICK

bottom of page