a-Search is een samenwerking tussen geadopteerden, Adoptiehuis, FIAC-Horizon, Het Kleine Mirakel, Ray of Hope & Steunpunt Adoptie
Mijn biologische familie
CONTACTEERT MIJ
Heeft iemand van je biologische familie contact met jou gezocht? Via sociale media of nog op een andere manier? Kwam het bericht onverwacht en weet je niet goed wat je nu moet doen? Een bericht van je familie zet je wereld op zijn kop. Er is een deur opengegaan en je kan ze niet zomaar sluiten. Als je nieuws van hen ontvangt, neem de tijd om na te denken wat je wil doen.
​
MET WIE praat ik erover?
​
Onverwachts bericht ontvangen van een biologische ouder, broer, tante, neef … is allesoverheersend nieuws. Of je het nu als iets positief of negatief ervaart, het neemt je gedachten over en je kan aan niets anders meer denken.
Als je bericht ontvangt, is het belangrijk dat je erover praat met iemand die je vertrouwt. Zijn dit je adoptieouders, vrienden, hulpverleners of andere geadopteerden? Praat erover, zodat je er niet alleen voor staat. Je kan ook (gratis) terecht bij de medewerkers van de adoptiediensten, het Afstammingscentrum en Steunpunt Adoptie voor emotionele ondersteuning en begeleiding.
Als je via de adoptiedienst of het Afstammingscentrum een bericht ontvangt van je familie, begeleiden de medewerkers sowieso het contact. Hierbij houden zij rekening met jouw wensen en grenzen alsook die van je biologische familie. Als een van beide partijen geen ontmoeting of verder contact wil, zal dit er niet komen. De adoptiedienst of het Afstammingscentrum is een tussenpartij die deze boodschap dan met veel zorg doorgeeft.
​
​
​
Wat wil ik ZEGGEN EN VRAGEN ?
​
Als je via sociale media een bericht of vriendschapsverzoek ontvangt van iemand die zegt een familielid te zijn, kunnen deze vragen in je opkomen:
​
-
Wie is deze persoon?
-
Hoe heeft deze persoon me gevonden?
-
Spreekt deze persoon de waarheid? Hoe kan ik dit achterhalen?
-
Wat moet ik doen? Hoe moet ik hierop reageren?
Neem de tijd om alles te laten bezinken en schakel hulp in. Niemand verplicht je om meteen te antwoorden.
Het is erg belangrijk om na te denken over je grenzen vóóraleer je reageert. Het is namelijk veel gemakkelijker om een contact op te bouwen dan af te bouwen. Vele geadopteerden vinden het ontzettend moeilijk om achteraf “nee” te zeggen tegen hun biologische familie en te vertellen dat ze het rustiger willen aanpakken.
​
Wie kan je helpen een antwoord te bedenken waarbij jij je goed voelt?
Inspiratie nodig?
​
-
Bedankt voor je bericht. Ik heb het goed ontvangen.
-
Ik wil graag alles laten bezinken en je later contacteren. Kan ik je via [Messenger / Facebook / e-mail / …] bereiken?
-
Ik had je bericht niet verwacht, maar ben blij om van je te horen. Kan je me iets meer vertellen over jezelf en hoe je me gevonden hebt?
-
Ik vertel het graag aan mijn ouders dat je me hebt gecontacteerd. Ik bespreek het eerst met hen en contacteer je erna.
-
Op dit moment heb ik liever geen contact. Kan ik je bereiken via … als ik er wel aan toe ben in de toekomst?
-
Ik heb je vriendschapsverzoek ontvangen. Ik wil graag contact houden, maar ik wil liever geen vrienden worden op Facebook.
-
Zou het mogelijk zijn om contact op te nemen met de adoptiedienst en daar de nodige informatie achter te laten? Als ik eraan toe ben, kan ik deze informatie opvragen.
-
Zou het mogelijk zijn om contact op te nemen via de adoptiedienst? Dan kunnen zij het contact bemiddelen en ondersteuning bieden.
-
Bedankt voor je begrip.
Lees de vertaling in het:
​
Een afstandsouder zoekt contact ...
​
Hoe GRENZEN EN PRIVACY bewaken?
​
Iedereen heeft recht op privacy. Je beslist zelf of je een vriendschapsverzoek aanvaardt, of je informatie deelt en welke informatie je deelt. Niemand kan jou verplichten om bijvoorbeeld een foto of adres door te sturen. Omgekeerd geldt hetzelfde voor jouw geboortefamilie. Zij hebben hetzelfde recht op privacy, waardoor je hen bijvoorbeeld niet kan verplichten om een persoonlijke ontmoeting te hebben.
​
Zorgvuldig omgaan met je privacy begint nog voordat je contact hebt met je familie. Wil je de kans om gevonden te worden minimaliseren? Google jezelf om te checken hoe gemakkelijk het is om online info over jezelf terug te vinden. Bescherm je privacy met deze tips.
​
Als je familie contact opneemt, denk dan na over jouw wensen vooraleer je meer info geeft. Wil je zelf contact? Waar voel je je comfortabel bij? Wat wil je privé houden? Als je een vriendschapsverzoek van een mogelijk familielid aanvaardt, heeft die persoon onmiddellijk toegang tot informatie (zoals locaties waar je geweest bent, dingen die je leuk vindt, personen waarmee je bevriend bent) en kan die deze info opslaan (denk aan foto’s downloaden en printscreens nemen van je profiel). Als je controle wil behouden over wat je over jezelf prijsgeeft, dan wacht je dus beter vooraleer je een friend request aanvaardt. Het is gemakkelijker om achteraf iemand toe te voegen als vriend dan om iemand te defrienden of blokkeren.
​
Bewaak je grenzen met deze tips. De meeste geadopteerden vinden dit erg lastig. Wie kan je hierbij helpen?
​
​
​
DNA-TEST doen?
​
Als je in contact komt met een vermoedelijk familielid is de kans groot dat je zekerheid wil over jullie genetische verwantschap.
Als je een DNA-test wil doen, zal je de persoon moeten vragen om DNA af te staan. Het DNA van jullie beide is namelijk nodig om een genetische verwantschap te kunnen vaststellen. Het is mogelijk dat de persoon dit geen leuke vraag vindt en niet onmiddellijk wil ingaan op je verzoek. Vooral in culturen waar DNA-onderzoek minder gekend is, ligt dit soms gevoelig. Toon begrip en leg uit waarom dit belangrijk is voor jou. Daarnaast kunnen DNA-tests niet naar elk land verstuurd worden, bijv. omdat DNA-test daar niet zijn toegelaten.
​
Voor vragen over DNA kan je terecht bij het Afstammingscentrum.
​